Projektet ”Barn filmar Malmö” har presenterats i flera olika sammanhang. Erfarenheter från projektet har dokumenterats i artiklar och rapporter. Några texter har tagits fram som inspiration eller återkoppling till dem som arbetar med projektet i Malmö eller som arbetar med liknande projekt i andra kommuner. Vår ambition är att här dela med oss av ett urval av de texter som publicerats inom ramen för projektet.
Giraffens cykel sätter tankar i rörelse Av Klas Viklund En tecknad kortfilm om en liten apa som lär sig cykla, på en cykel utlånad av en liten giraff, väcker tankar om barn, lärande och mediesamhället. Lasse Persson har gjort filmen ”Giraffens cykel”, som är sju minuter. Ett kort utdrag på 30 sekunder ligger till grund för denna essä som Klas Viklund använt som introduktion till olika föreläsningar och seminarier om estetik, trafik och medieekologi. (12 sidor) Läs essän och se filmen nedan.
Förskolebarn bygger framtidens Malmö Av Per Dahlbeck och Pär Widén Per Dahlbeck och Pär Widén, verksamma vid lärarutbildningen på Malmö universitet, reflekterar över de processer som inletts i Malmö stad, där förskolebarn och elever bjuds in att komma till tals i frågor som rör stadsplanering och samhällsutveckling – och där de ungas medverkan ofta är kopplat till estetiskt arbete. Kapitlet ingår i boken ”Hållbar utbildning för hållbar utveckling i förskola och skola” (Studentlitteratur, 2021). Läs mer: https://www.studentlitteratur.se/kompetensutveckling/forskola/matematik- naturvetenskap-och-teknik/hallbar-utbildning-for-hallbar-utveckling
Barnens perspektiv är det vi alla kan lära av Av Per Dahlbeck Utifrån några förskolors arbete med att på film dokumentera olika trafikmiljöer i Malmö, på uppdrag av Fastighets- och gatukontoret, resonerar Per Dahlbeck kring betydelsen av en utmaningsbaserad pedagogik. En sådan pedagogik kan skapa engagemang och bidra till både kunskapsutveckling och demokratifostran. Essän ingår i ”Guldäpplets jubileumsbok – Framtid” (Stiftelsen DIU, 2022). Läs mer: https://www2.diu.se/guldapple/nyheter/guldapplets-jubileumsbok-framtid/
Ånglokets förskola - Projekt Gården 2022-2023 Samarbete mellan Ånglokets barn och Stena fastigheters arbete i Stadsateljén Stena fastigheter har tankar på att göra om lekplatsen som finns på innegården där förskolan Ångloket finns. Under våren 2022 öppnade BID Malmö en stadsateljé som drivs av Pedagogisk Inspiration där förskolor kan komma och berätta om hur man tänker och tycker om sin utemiljö.
Laura Mulvey och idén om ”Den manliga blicken” öppnar för en bred diskussion om berättarperspektiv i medierna av Klas Viklund Begreppet ”Den manliga blicken” fokuserar på hur män och kvinnor framställs inom populärfilmen, men öppnar även för en vidare diskussion om de perspektiv och tittarpositioner som massmedierna erbjuder. Denna essä avslutas med länkar och kommentarer till mediematerial som illustrerar begreppet ”Den manliga blicken”.
Barn filmar Malmö - Röster och reportage Essäsamling Klas Viklund, Katarina Gråhamn, Amanda Neleryd, Daniel Möller, Dahlia Naji, Petra Sjöberg, Eleonora Olofsson, Per Dahlbeck Filmen "Det är vår stad" är en unik långfilmsdokumentär om Malmö som helt och hållet fotograferats av förskolebarn. Filmen är resultatet av ett projekt, kallat ”Barn filmar Malmö”, som pågått – och som pågår i Malmö – sedan läsåret 2019–2020. Förskolornas filmarbete syftar till att stärka barns åsiktsbildning och yttrandefrihet, i barnkonventionens anda, sedan FN:s barnkonvention blev svensk lag den 1 januari 2020.